Kuchnia

potrawy jarskie, mączne i półmięsne

Kotlety ruskie - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Obiady


Składniki

750 g ziemniaków
400 g twarogu półtłustego
2 jajka
1/3 szklanki mąki
2 duże cebule
Sól
Pieprz czarny
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia

Pyszne kotleciki bezmięsne
Etapy przygotowania



Ziemniaki obrać, umyć, ugotować z solą. Odcedzić i porządnie odparować. Przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Wystudzić. Dodać 400 g twarogu półtłustego oraz 2 jajka. Wymieszać.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na 3 łyżkach oleju. Wystudzić i dodać do masy. Doprawić solą i spora ilością pieprzu. Wymieszać.

Na talerz wysypać bułkę tartą. Nabierać łyżką porcje masy, uformować w dłoniach kotlecik i obtaczać w bułce tartej.

Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Usmażone kotleciki odkładać na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki ruskie podawać z surówką. Pasuje też sos np. pieczarkowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation