Kuchnia

potrawy jarskie, mączne i półmięsne

Pieczone krokiety z ziemniaków

Czas przygotowania: 90 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

• 500g ziemniaków
• 2 łyżki miękkiego masła
• 1 duże żółtko
• 1 łyżka pełnotłustej śmietany
• 1 duże jajko (ubite)
• 50g świeżej bułki tartej
• 50g masła
• drobno posiekana natka pietruszki
• pieprz cayenne
• mąka do posypania
• sól i pieprz

Te ziemniaczane krokiety piecze się, a nie smaży, jak większość, dzięki czemu potrawa jest lżejsza.

Etapy przygotowania:

Obieramy ziemniaki i kroimy je na równe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15min, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy ziemniaki i tłuczemy na gładką masę. Mieszamy z masłem, aż całe się stopi. Dodajemy żółtko i śmietanę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą pieprzy cayenne. Chłodzimy przez godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dzielimy masę ziemniaczaną na 12 równych kulek. Lekko umączonymi rękoma nadajemy im kształt krokieta. Każdy krokiet moczymy w ubitym jajku i obtaczamy w tartej bułce, strzepując jej nadmiar. Smarujemy masłem żaroodporne naczynie wystarczająco duże, by wszystkie krokiety zmieściły się w jednej warstwie. Układamy krokiety obok siebie w naczyniu. Posypujemy je wiórkami masła. Pieczemy krokiety przez 20 min, aż uzyskają złotobrązowy kolor. W trakcie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Podajemy gorące posypane pietruszką.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/pieczone_krokiety_z_ziemniakow
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation