Kuchnia

pieczywko

Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane | To gotują Saudyjskie Wielbłądy

BUŁKI PSZENNE Z AUTOMATU I RĘCZNIE WYRABIANE

Najprostsze z możliwych do przygotowania, a przy tym pyszne, puszyste pszenne bułeczki. Lubimy takie na śniadanie, problemem jest tylko to kto z nas ma wstać wcześniej, żeby je przygotować :)

Składniki - proporcje na 2 - 3 osoby czyli na 6 bułek
250 g mąki pszennej typ 450 lub 500 lub 550 (im niższy typ mąki tym bardziej puszyste bułki)
150 do 170 ml mleka w zależności od rodzaju mąki
20 g masła
12 g drożdży świeżych lub 6 g drożdży instant
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Przygotowanie
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to najpierw musimy przygotować zaczyn (tutaj przepis na zaczyn).

W automacie do chleba
Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe dodać do mleka. W maszynie do chleba umieścić wszystkie składniki - najpierw płynne, następnie sól i cukier, później mąkę i na samym końcu zaczyn lub drożdże instant. Uruchomić program do wyrabiania ciasta.
Po zakończeniu programu ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki lub makiem albo sezamem
Gotowe bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości koło 3-4 cm od siebie i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 20-25 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation