Kuchnia

pieczywko

ZAKWAS - RĘCZNIE

Chleb biały na zakwasie - Modern Taste - fotografia kulinarna i przepisy

Chleb na zakwasie pszennym
zaczyn
125 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
85 g ciepłej wody
80 g aktywnego zakwasu pszennego

Wieczorem w dzień poprzedzający pieczenie przygotowujemy zaczyn. W misce mieszamy zakwas, mąkę i wodę aż otrzymamy gładką, gęstą masę. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na całą noc (12-16 godzin) w ciepłe miejsce.

chleb
450 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
1 1/2 łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
cały zaczyn

Mieszamy mąkę z solą, dodajemy do zaczynu. Wlewamy oliwę oraz wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Najpierw mieszamy je łyżką, a gdy już w miarę się połączy zaczynamy wyrabiać ręcznie, lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Polecam jednak ręcznie jako dobre ćwiczenie dla ciała i umysłu 🙂 Ciasto wyrabiamy ok. 5-10 minut. Musi być naprawdę elastyczne i nie kleić się do rąk, ani do blatu.

Przekładamy do wysmarowanej odrobiną oleju miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny, aż podwoi swoją objętość. Czas wyrastania w dużej mierze zależy od temperatury i od mocy zakwasu. Im jest starszy, czyli mocniejszy tym ciasto szybciej wyrośnie.

Po wyrośnięciu jeszcze raz bardzo krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy bochenek, przykrywamy i znów dajemy mu około 1 – 1,5 na pracę. Gdy wyrośnie nacinamy wedle uznania i fantazji. Pieczemy w 200 C przez 40 min i studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation