Kuchnia

papu

Ciasto kapitańskie

Biszkopt (blaszka 42 x 32 cm)

3 duże jajka

2 łyżki ciemnego kakao

Niepełna szklanka mąki pszennej

5 łyżek wody

5 łyżek oleju

3/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa adwokatowa

700 ml mleka

200 g miękkiego masła

3 żółtka

szklanka cukru

opakowanie cukru waniliowego

pół szklanki likieru "Adwokat"

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2,5 łyżki mąki pszennej

Bita śmietana

500 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

Ponadto

Kakao

opakowanie okrągłych biszkoptów

zimny napar z kawy ( 3 łyżeczki kawy, łyżeczka cukru-zalać wrzątkiem i wystudzić)

Przygotowanie:

Przygotować biszkopt: Białka ubić na pół sztywno, partiami dosypywać cukier,po czym cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlać wodę i olej. Mąkę, kakao i proszek przesiać i na mniejszych obrotach miksera wmieszać w masę jajeczną.

Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 175 st.C na ok 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

Przygotować krem : Połowę mleka i szklankę cukru zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Masę wlać do gotującego się mleka i szybko zamieszać. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Masło o temp pokojowej zmiksować, nie przerywając tej czynności dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec wlewać partiami likier, miksować krótko!

Biszkopt dobrze nasączyć zimnym naparem z kawy. wyłożyć 2/3 kremu adwokatowego, wyrównać powierzchnie i za pomocą sitka posypać kakao. Okrągłe biszkopciki maczać w pozostałym naparze i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostały krem.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami, wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Ciasto przed podaniem należy dobrze schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation