Kuchnia

papu

Miękkie pierniczki glazurowane

Przepis na pierniczki pochodzi ze starej książki "Kuchnia Śląska".
Co rok przygotowujemy je na święta.
Są tak pyszne, że nie pamiętam by leżakowały dłużej niż 2 dni.
W tej wersji dodałam więcej kakao a mniej przyprawy do pierników.

Składniki pierniczki:

1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżka kakao ( ja dałam kopiastą łyżkę)
2 łyżki przyprawy do pierników ( ja dałam 1 łyżkę)
2 szklanki mąki
150g śmietany 18%
1/2 łyżeczka sody
skórka z 1 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy

Składniki lukier :

kilka kropel soku z cytryny
3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie :

Do miski wlej śmietanę. Wsyp cukier, sodę oraz wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. Dodaj skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Wsyp kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Zmiksuj wszytko. Ciasto powinno by klejące. Dłonie zamocz w zimnej wodzie i uformuj kulki w wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 15 minut.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.

Gorące pierniczki polukruj. Pozostaw do ostygnięcia.

Pierniczki możesz włożyć do puszki i przechowywać przez 2-3 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation