Kuchnia

Kulinaria

zapiekanka chłopska.... - przepis ze Smaker.pl

Składniki

9-10 średnich ziemniaków
5 średnich cebul
4 ząbki czosnku
500g dowolnej kiełbasy
200g startego żółtego sera
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
olej do smażenia
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
200 ml śmietany
jajko

Przygotowanie

Ziemniaki szorujemy i gotujemy najlepiej w mundurkach z dodatkiem soli. Obieramy i kroimy w talarki o grubości około pół centymetra.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość lekko podsmażamy i zdejmujemy z ognia.
Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.
Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation