Design

Design

CO MI W DUSZY GRA: SZYNKA Z PLASTRÓW MIĘSA Z SZYNKOWARA

Ta szynka z szynkowara nie jest ze zmielonego mięsa.Mięso jest pokrojone w plastry w poprzek włókien i rozbijane jak na kotlety schabowe.Szynka wygląda jak z jednego kawałka,dobrze się kroi w cienkie plasterki.Żeby sprawdzić czy jest smaczna trzeba ją po prostu zrobić.



SKŁADNIKI:

---1 kg chudego mięsa od szynki wieprzowej
---4 płaskie łyżeczki żelatyny
---1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej
---1,5 płaskiej łyżeczki soli zwykłej (dałam morską)
---1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
---1 płaska łyżeczka kolendry
---1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
---1 ząbek czosnku
---1/2 szklanki wody niegazowanej



Starać się kupić taki kawałek mięsa,żeby łatwo było pokroić w poprzek włókien.Mięso umyć i obsuszyć.Pokroić w 1-1,5 cm plastry w poprzek włókien-te małe kawałki jeżeli takie są też w poprzek włókien.Mięso pobić jak na kotlety schabowe.Wszystkie przyprawy,łącznie z przetartym czosnkiem wsypać do 1/2 szklanki wody wymieszać i wylać na plastry mięsa.Mięso bardzo dobrze wyrobić ręką,aż się będzie kleiło do rąk.Wyrabiać tak jak mielone lub w mikserze na najwolniejszych obrotach.


Do szynkowara włożyć woreczek i układać równomiernie plastry,plasterki mocno dociskając jeden do drugiego.Całość mocno jeszcze docisnąć dłonią,żeby wyszło powietrze.Skręcić woreczek tak,żeby też było jak najmniej powietrza.Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki na ok.30 godzin.Po tym czasie parzymy szynkę 2,20 godziny w temperaturze 75-80 stopni C-nie większej,licząc czas parzenia od momentu kiedy woda osiągnie właściwą temperaturę.Szynkę razem z szynkowarem schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.Po tym czasie można wyjąć szynkę i się nią delektować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation