Kuchnia

sama słodycz

Moje Wypieki | Sos toffi

Składniki:

1 szklanka (250 ml) cukru demerara
pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki 30%
120 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii do smaku (niekoniecznie)
W średniej wielkości garnuszku umieścić cukier, kremówkę i masło. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć moc palnika na małą i gotować przez 2 - 3 minuty do zredukowania i zgęstnienia sosu, często mieszając, do osiągnięcia wymaganej konsystencji (uwaga: po schłodzeniu sos bardziej zgęstnieje). Dodać sól i wanilię, wymieszać. Nie gotować zbyt długo by nie zamienił się w... krówki :-). Przelać do słoiczka/dzbanuszka i podawać.

Można przechowywać w lodówce do 7 dni. Przed podaniem podgrzać w mikrofali by miał płynną konsystencję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation