Kuchnia

sama słodycz

Tort czekoladowy z nutellą i truskawkami | Moje Wypieki

Składniki na ciasto czekoladowe:

200 g masła
190 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
150 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną- przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.

2 foremki o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rodzielić pomiędzy nie ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na krem z nutellą:

150 g serka mascarpone, schłodzonego
150 g nutelli
40 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Składniki na krem śmietankowy:

250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
50 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.

Dodatkowo:

300 g truskawek
Wykonanie

Pierwszy blat czekoladowy umieścić na paterze. Posmarować go połową kremu z nutelli, następnie połową kremu śmietankowego. Na wierzch wyłożyć przekrojone truskawki. Powtórzyć czynność z kolejnym blatem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, dopóki krem z nutellą nie stężeje. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation