Kuchnia

Przetwory

Kostki rosołowe nie są zbyt zdrowymi produktami w kuchni i należy sięgać po nie z umiarem, a najlepiej zastępować je samodzielnie przygotowanymi mieszkankami przypraw. Jak zrobić zdrową wersję kostki rosołowej? To wcale nie jest trudne!
Składniki:

- korpusu kurczaka (ewentualnie, jeśli chcesz mieć typowe kostki rosołowe)

- świeżych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora, cebuli)

- kurkumy

- kilku listków laurowych

- soli i pieprzu

- ziela angielskiego
- suszonego lubczyku

Przepis:

Wszystkie umyte i obrane składniki zalej wodą. Gotuj długo na wolnym ogniu, z czasem, kiedy woda wyparowuje, możesz dolewać jej więcej. Mięsożercy mogą dodać korpus z kurczaka, a wegetarianie ograniczyć się jedynie do jarzyn. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj przyprawy: łyżeczkę kurkumy, łyżkę lubczyku, 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka listków laurowych, sól i pieprz do smaku. Następnie gotuj kolejne 3 godziny. Wyjmij warzywa i zmiksuj je na gładki krem. Dodaj z powrotem do wywaru. Kurczaka odłóż na bok. Kiedy rosół ostygnie, przelej go do woreczków na lód. Włóż do zamrażalnika i regularnie dodawaj do zup!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation