Kuchnia

ciasta i slodkosci

TORT TRUFLOWY

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM TRUFLOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%
300 g cukierków trufli
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA PONCZ:

3/4 szklanki naparu z herbaty
50 ml wódki lub spirytusu
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 ml śmietanki kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
DODATKOWO:

pół paczki herbatników do obtoczenia boków
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.

Mąki oraz kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku zmniejszając obroty na średnie. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki dodajemy suche składniki w kilku niewielkich porcjach. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej nam opadła podczas dodawania suchych składników. Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu biszkopt upuszczamy na zabezpieczony blat lub podłogę z wysokości około 30 cm. Zostawiamy w formie do wystudzenia. Biszkopt jeszcze lekko ciepły odwracamy góra do dołu i zostawiamy, aby warstwa się wyrównała. Kroimy na 4 blaty.
Składniki na poncz mieszamy.
Cukierki razem z mlekiem podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Pod koniec miksowania powoli wlewamy masę z cukierków oraz na koniec wlewamy żelatynę. Odstawiamy na czas przygotowania kremu śmietankowego.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę.
Jeden blat biszkoptowy układamy na paterze lub dużym talerzu i nasączamy 1/4 ponczu. Wykładamy 1/3 kremu truflowego, następnie przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Wykładamy połowę kremu śmietankowego, przykrywamy trzecim blatem i nasączamy. Krem truflowy, blat biszkoptowy, nasączenie i pozostały krem śmietankowy. Boki tortu smarujemy kremem truflowym. Tak przygotowany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Kremówkę do polewamy mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i zostawiamy na 2 min. Do żelatyny wlewamy niewielką ilość zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Dodajemy do kremówki i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Polewamy zostawiamy do wystudzenia, następnie oblewamy cały tort. Wkładamy do lodówki, gdy boki już będą lekko tężeć oprószamy zmielonymi herbatnikami. Wierzch tortu dekorujemy w dowolny sposób (u mnie ruloniki z czekolady).

* żelatynę w kremie możesz zastąpić np. serkiem mascarpone po 250 g do każdego kremu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation