Kuchnia

ciasta i slodkosci

Przekladaniec-z-kremem-brzoskwiniowym

Forma 25x20 cm:

Ciasto:
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jaja (duże),
łyżka octu

Ciasto kokosowe:

4 białka,
1 szklanka cukru,
20 dag wiórków kokosowych

Krem:

200 g masła (polecam dać trochę mniej np. 150 g),
4 żółtka (pominęłam),
puszka brzoskwiń,
op. budyniu śmietankowego bez cukru,
łyżeczka mąki czubata,
4 łyżki cukru

Ciasto: ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka utarte z proszkiem do pieczenia i octem, znów ubij. Powoli wsypują mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw o nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut (do "suchego patyczka")

Ciasto kokosowe: białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj wiórki. Wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Krem: budyń wymieszaj z cukrem i mąkę. Brzoskwiniową zalewę zagotuj, przelej budyniowy płyn. Zagotuj, wystudź.

Miękkie masło utrzyj na puszysty krem, dodawaj po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Na biszkopt wyłóż krem, przykryj ciastem kokosowym i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation