Kuchnia

Kuchnia

Spaghetti Bolognese
SKŁADNIKI:

1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia garść makaronu spaghetti
1 łyżeczka suszonej bazylii
400 g mięsa wieprzowego (łopatki, bądź szynki)
30 dkg parmezanu
500 ml przecieru pomidorowego (ja wybieram ten w kartoniku)
2 małe ząbki czosnku
2 małe marchewki
Sól, czarny pieprz (do smaku)
Świeża bazylia (do dekoracji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchewkę myjemy, cebulę, marchewkę i czosnek obieramy, a następnie cebulę kroimy w drobną kostkę, w nieco większą marchewkę, a czosnek przeciskamy przez praskę (bądź drobno siekamy). Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek (jeśli jej nie macie, możecie zastąpić ją zwykłym olejem, choć moim zdaniem smak, będzie troszkę gorszy), wrzucamy na nią cebulę wraz z czosnkiem, a następnie całość szklimy. Kiedy cebula wraz z czosnkiem będzie już złota, dodajemy marchewkę. W między czasie nasze mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Zmielone już mięso delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe mięso, wrzucamy do miękkiej już marchewki oraz zeszklonej cebuli i czosnku, dodajemy suszoną bazylię, następnie całość dokładnie mieszamy. Kiedy nasze mięso będzie już usmażone dodajemy nasz przecier pomidorowy. Kiedy całość się zagotuję, nasz sos doprawiamy jeszcze raz do smaku. Jeśli okażę się, że jest zbyt gęsty dolewamy do niego odrobinę wywaru warzywnego. Makaron gotujemy al dent, wykładamy na talerz, polewamy go sosem, ścieramy na niego ser i dekorujemy bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation