Kuchnia
zupy
Zupa zZupa z ciecierzycy i szpinaku
przepis modyfikowany, źródło: "Jamie's dinners", Jamie Oliver
1 szklanka suchej ciecierzycy (około 550 g po ugotowaniu)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
1,5 litra wywaru warzywnego
12 - 14 łyżek passaty pomidorowej
300 g świeżego pokrojonego szpinaku lub około 400 g mrożonego, w liściach (nie zmielonego)
10 suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
sól, ja użyłam wędzonej soli Maldon
pieprz
wędzona papryka w proszku (opcjonalnie)
jajka ugotowane na twardo (do podania)
Dzień przed planowanym gotowaniem zupy zalewamy ciecierzycę dużą ilością zimnej wody i namaczamy przez 8 godzin (można zostawić na noc). Odlewamy wodę z namaczania, przepłukujemy ciecierzycę pod bieżącą wodą, przesypujemy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości ( u mnie zajęło to trochę ponad godzinę). Pod koniec gotowania solimy.
Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to należy go wcześniej rozmrozić (najlepiej na sitku). Odmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody i kroimy w mniejsze kawałki.
W dużym garnku podgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę, na małym ogniu, do czasu, aż zmięknie (około 15 min).
Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze 2 minuty.
Dodajemy wywar warzywny, ugotowaną ciecierzycę, passatę pomidorową i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut.
Zdejmujemy garnek z ognia, odlewamy 1/3 zupy do wysokiego naczynia i miksujemy. Zmiksowaną część zupy wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy szpinak i suszone pomidory. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie wędzoną papryką i gotujemy jeszcze 20 minut (bez przykrycia).
Zupa smakuje najlepiej na drugi dzień, podana z ugotowanym na twardo i drobno pokrojonym jajkiem.
ciecierzycy i szpinaku — Jola's cooking
MA==