Kuchnia

GRILL

Przepis ze strony smakujegotuje.pl

- 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g)
Marynata:
- 1 galaretka malinowa
- 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki)
- olej arachidowy
- sok z ½ cytryny
- sól wędzona
- papryka wędzona
- chilli w płatkach
- pieprz kolorowy świeżo mielony

Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Skrapiamy olejem arachidowym i solimy solą wędzoną, oprószamy kolorowym pieprzem, papryką wędzoną i chilli. Wcieramy dokładnie przyprawy i zalewamy letnią galaretką. Wstawiamy do lodówki (na całą noc). Po dwóch godzinach wyjmujemy (galaretka skrzepła) i wstawiamy na 60 sek. do mikrofali. Gdy galaretka się rozpuści, mieszamy dokładnie mięso z marynatą i wstawiamy ponownie do lodówki. Po godzinie (może 1,5) powtarzamy tę czynność, ale tym razem mięso z rozpuszczoną marynatą przekładamy do woreczka na mrożonki. Szczelnie zamykamy (gumką recepturką) i wkładamy (już do następnego dnia) do lodówki. Na drugi dzień, na godzinę przed grillowaniem, mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Rozpalamy grilla, mięso układamy na tacce i grillujemy po ok. 7 minut z każdej strony. Pozostałą marynatę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, miksujemy przy użyciu blendera (żyrafy). Zagotowujemy i studzimy. Dwie łyżki jogurtu łączymy z 1 łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation