Kuchnia

⇒ HAMBURGERY, KANAPKI, TOSTY, PRZEKĄSKI » ☕️ …✽

sloppy joe

4-8 porcji:

1 łodyga selera naciowego,
2 ząbki czosnku, obrane,
2 cebule, obrane i przekrojone na pół,
150 g wędzonego boczku bez skóry,
2 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki,
2 łyżki oleju,
1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego,
szczypta mielonych goździków (pominęłam),
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
500 g mielonego mięsa wołowego

Do przygotowania w dzbanku:

1 puszka (400 g) pomidorów + 1 puszka wody (na przyszłość wodę pominę),
3 łyżki soku Worcestershire,
3 łyżki burbona,
2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego,
2 łyżki przecieru pomidorowego
*dodałam jeszcze chili do smaku

Do podania:

6-8 bułek hamburgerowych

Włóż seler, czosnek, cebulę, boczek i marchewkę do malaksera i zmiksuj na pastę.

Rozgrzej olej na patelni z grubym dnem lub żeliwnym naczyniu, po czym włóż zmiksowane składniki. Gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu, mieszając co chwila, dopóki nie zmiękną.

Kiedy warzywa się gotują, wymieszaj płynne składniki (z 2 łyżkami cukru trzcinowego) w dzbanku.

Do masy warzywnej na patelni dodaj łyżkę cukru trzcinowego oraz goździki i ziele angielskie. Następnie włóż mięso. Podsmaż mieszając aż straci kolor surowizny. Wlej zawartość dzbanka i delikatnie mieszając połącz z mięsem i warzywami. Przykryj pokrywką i ustaw najmniejszy ogień. Duś całość 25 minut (ja w połowie zdjęłam pokrywkę, żeby woda odparowała). Podawaj w bułce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation