Kuchnia

przepisy

Bezglutenowe burgery z batatów

Składniki na 8 - 10 burgerów:
1 batat / 400 g
1 szklanka ugotowanej quinoa lub kaszy jaglanej / 1/2 szklanki suchej quinoa lub kaszy jaglanej
1/4 szklanki tahiny
1/4 szklanki uprażonego sezamu
2 łyżki prażonej mąki z amarantusa, używam Amarello
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobna kostkę
2 łyżki mięty, drobno posiekanej
2 łyżki kolendry, drobno posiekanej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki cynamonu
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Pie­kar­nik roz­grzać do 220 stop­ni. Ba­ta­ta owi­nąć w folię alu­mi­nio­wą i wło­żyć do roz­grza­ne­go pie­kar­ni­ka, piec przez 30 minut lub do czasu, aż bę­dzie mięk­ki i bę­dzie dało się w niego bez kło­po­tu wbić wi­de­lec.
Upie­czo­ne­go ba­ta­ta roz­wi­nąć i prze­stu­dzić, pie­kar­nik usta­wić na 200 stop­ni. W mię­dzy­cza­sie wszyst­kie skład­ni­ki od­mie­rzyć i wło­żyć do dużej miski.
Ba­ta­ta obrać ze skór­ki i przy po­mo­cy blen­de­ra zmik­so­wać na gład­kie purée. Purée dodać do po­zo­sta­łych skład­ni­ków w misce i rę­ka­mi bar­dzo do­kład­nie wy­ro­bić gład­ką masę do­pra­wia­jąc do smaku solą i pie­przem.
Bla­chę wy­ło­żyć pa­pie­rem do pie­cze­nia. Z go­to­wej masy lepić nie­du­że bur­ge­ry, na­stęp­nie uło­żyć je na bla­sze, wsu­nąć do roz­grza­ne­go pie­kar­ni­ka i piec przez 20 minut. Po tym cza­sie bla­chę wy­su­nąć, każ­de­go bur­ge­ra ob­ró­cić i piec ko­lej­ne 8 – 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation