Kuchnia

desery

Mus czekoladowy z malinami

Składniki:

warstwa malinowa:

180g przetartych malin (mogą być mrożone)
40g cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
mus czekoladowy:

2 żółtka
100g czekolady gorzkiej
40g cukru
250g śmietanki
dodatkowo:

maliny lub borówki amerykańskie


Wykonanie:

JAJKA NALEŻY DOKŁADNIE UMYĆ I SPARZYĆ PRZED ODDZIELENIEM ŻÓŁTKA.

Przetarte maliny doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, wymieszać. Mąkę wymieszać w minimalnej ilości wody, dodać do malin i energicznie zamieszać (chodzi o to aby je lekko zagęścić). Gorące maliny przelać po równo do trzech szklanek o pojemności 250ml, mniej więcej po 4 duże łyżki. Odstawić.

Śmietankę ubić na sztywno. Żółtka (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na puszystą masę. W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze lekko ciepłą czekoladę dodać do żółtek, energicznie wymieszać, dodać śmietankę i rózgą (nie łyżką) energicznie mieszać aż masa całkowicie się połączy, nie dłużej. Mus wyłożyć na wcześniej przygotowane maliny. Na wierzch poukładać borówki lub maliny, lekko oprószyć kakao, udekorować listkiem mięty. Schłodzić przed podaniem, co najmniej godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation