Kuchnia

desery

Deser waniliowo-czekoladowy
Składniki:
1 gorzka czekolada
2 jajka
łyżeczka masła
łyżeczka cukru waniliowego
budyń waniliowy


Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy mus czekoladowy. W kąpieli wodnej (jeden garnek wkładamy do drugiego, w którym gotuje się woda) rozpuszczamy masło, do rozpuszczonego masła dodajemy pokruszoną czekoladę. Rozpuszczamy do momentu aż czekolada będzie płynna. Zdejmujemy z ognia, dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie ubijamy białka z łyżeczką cukru waniliowego. Do czekolady z żółtkiem dodajemy po łyżce białek i mieszamy. Tak, aby masa czekoladowa była puszysta. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do szklanek/salaterek. Chłodzimy. Następnie robimy budyń waniliowy (taki na 500 ml robimy w 400ml mleka żeby był bardziej gęsty). Chłodzimy budyń, tak, żeby po wlaniu na mus go nie roztopił i wlewamy na mus czekoladowy. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation