Kuchnia

Smaki Italii

Piadina

Składniki (na 4 porcje):

200 g mąki pszennej
szczypta soli
120 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
20 g masła

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy na 15 minut. Do ciasta dodajemy drożdże, pozostałą wodę i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, rozgniatając kawałki masła. Przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej wałkujemy okrągły cienki placek (o grubości 1 mm). Placki smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez około 2-3 minuty z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation