Kuchnia

⇒ ADDIO POMIDORY 🍅 ADDIO ULUBIONE » ☕️ …✽

Pomidorowe orecchiette z boczniakami w rozmarynie

Składniki:
makaron

350 g mąki pszennej,
5 żółtek,
160 g koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka czerwonej pasty curry (dałam 2 łyżeczki curry),
2 łyżki oliwy.

dodatki

6 ząbków czosnku,
200 g boczniaków,
100 g pomidorów suszonych,
2 gałązki rozmarynu,
100 g czarnych oliwek bez pestek,
100 ml białego wytrawnego wina,
sól, pieprz,
oliwa extra vergine,
ja dałam jeszcze średnią cukinię.

Wykonanie:

makaron
Wszystkie składniki makaronu zagnieść na gładką masę. Ciasto zostawić na 20 minut, przykryte ściereczką lub zafoliowane. Potem podzielić je na małe kawałki i zrobić wałeczki o średnicy 1/2 cm. Pokroić je na centymetrowe kawałki i rozgnieść kciukiem, aby powstały muszelki. Ugotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić, zahartować zimną wodą i polać nieco oliwą aby się nie sklejały.

dodatki
pokroić w cieniutkie paski czosnek i podsmażyć na oliwie. Boczniaki i pomidory pokroić w dużą kostkę. Dodać do zeszklonego czosnku i podsmażyć na złoty kolor. Doprawić pieprzem, solą i rozmarynem.

Do podsmażonych warzyw dodać makaron i oliwki. Podgrzać podlewając winem. Na koniec można dodać odrobinę startego parmezanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation