Kuchnia

sledzie

Sledz z suszonymi pomidorami i chili



10 gotowych filetów śledziowych (wypłukanych lub w oleju)
4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
1 czerwona papryczka chili
świeżo zmielony pieprz
1 cebula
2 łyżki octu balsamicznego dobrej jakości
słoik ok. 200 g suszonych pomidorów w oleju
olej lniany lub rzepakowy
pęczek szczypiorku lub natki

Śledzie osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić na kawałki i włożyć do szerokiej miski. Dodać musztardę, papryczkę chili pokrojoną na cienkie plasterki doprawić świeżo zmielonym pieprzem, i wymieszać.
Cebulę pokroić w "piórka", suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić na paseczki. Cebulę i pomidory dodać do śledzi i wymieszać. Wszystko włożyć do słoika, wlać ocet balsamiczny, olej ze słoika z suszonymi pomidorami oraz kilka łyżek oleju lnianego.
Delikatnie przekręcając zamkniętym słoikiem wymieszać składniki. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Odstawić na minimum 2 godziny aby smaki się przegryzły. Można przechowywać kilka dni w lodówce. Podawać posypane szczypiorkiem i natką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation