Kuchnia

⇒ BAKŁAŻAN, CUKINIA, KABACZEK » ☕️ …✽

Tarta z cukinią, brokułami i sezamem
Składniki:

Na ciasto:

1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody
250 g mąki pszennej+ do posypania blatu
125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy
1 żółtko
szczypta soli

Nadzienie:

średniej wielkości cukinia
mały pomidor
250 g brokułów
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżeczki suszonego oregano
2 szczypty cayenne
sól, pieprz do smaku oliwa

Masa jajeczna:

3 jajka
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki suszonego oregano
2 szczypty cayenne
200 g startego na dużych oczkach sera gouda
sól, pieprz
do posypania na 3 minuty przed końcem pieczenia: biały sezam


Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st.
Na blat wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, dodajemy szczyptę soli, wlewamy żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto razem z masłem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowujemy farsz: cukinię oraz obraną cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, brokuły dzielimy na różyczki. Na oliwie podsmażamy brokuły z czosnkiem i cebulą, gdy będą półtwarde dodajemy cukinię. Całość mieszamy, dodajemy oregano i cayenne i podsmażamy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na cienki, 1 cm placek, który nawijamy na wałek i przekładamy na formę, ciasto dociskamy starannie, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut.
Upieczone wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na cieście farsz, zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku, posypujemy serem i pieczemy przez 20 minut.
Na 3 minuty przed końcem pieczenia całość posypujemy sezamem, podajemy na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation