Kuchnia

ZUPY

Zupa cebulowa z pomidorami i grzankami
Składniki (na ok 4 porcje):
5 średnich cebul
puszka krojonych pomidorów
5-6 szklanek bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy
czubata łyżka mąki pszennej
kilka kromek czerstwego pieczywa
pieprz, sól

Przygotowanie:
W głębokim dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy. Cebulę pokroić w talarki i lekko zarumienić na oliwie. Pomidory odsączyć z zalewy i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Zalewę od pomidorów odstawić na później. Cebulę z pomidorami oprószyć mąką i wymieszać dodając kilka łyżek zimnej wody. Dolać bulion, najlepiej gorący, oraz sok z pomidorów. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Żeby przygotować grzanki, rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Pieczywo pokroić w kostkę o boku ok 1-1,5 cm i zrumienić na oliwie, przewracając kilkukrotnie, aż grzanki będą chrupiące. Zupę podawać gorącą, posypać grzankami tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation