Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowy paprykarz - Przekąski na Imprezę

Składniki:

1 wędzona makrela
1 cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
pół woreczka ryżu
200 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki ostrej pasty paprykowej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
szczypta chili w płatkach (opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz
sól



Wykonanie:

Makrelę obieramy, usuwamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na oleju rzepakowym podsmażamy cebulkę, aż będzie miękka. Solimy, pieprzymy, dodajemy wszystkie papryki i chwilę smażymy na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.

W misce mieszamy makrelę, cebulkę i ryż. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.

Przepyszny domowy paprykarz gotowy. Odstawiamy do lodówki, ale cudownie smakuje także lekko ciepły od razu po przygotowaniu. Mam ochotę zjeść wszystko i wylizać miskę. Spróbujcie i sami się przekonajcie.

Przepisów na domowy paprykarz szczeciński przetestowałam kilka. Ten pasuje mi najbardziej – konsystencja i smak. Do tego bułeczka lub chlebek, pakujemy do plecaka i w drogę :) Co prawda nie wytrzyma tyle co sklepowy, bo jest bez konserwantów, ale 3-4 dni w lodówce da radę.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation