Kuchnia
Obiadki piątkowe
Krokiety ziemniaczane, czyli croquettes de pommes de terre, z sosem grzybowym
My jedlismy z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty, i to wystarczyło. Ale myślę, że takie krokiety mogą być uzupełnieniem każdego mięsnego dania. Podejrzewam, że wspaniale smakowałyby też ze słodko-kwaśną kapustą.
Składniki krokietów ziemniaczanych:
500 - 800 g ziemniaków
100g masła
2 jajka
60dag mąki
sól i pieprz
bułka tarta do panierowania
olej lum klarowane masło do smazenia
Jak zrobić krokiety ziemniaczane?
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować, stawiając na chwilę garnek na gazie. Należy nim potrząsać, aż przeschną.
Ciepłe ziemniaki obrać, rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce (ponieważ niecierpię obierania ugotowanych ziemniaków, swoje najpierw obrałam, a dopiero po tym ugotowałam). Do garnka z purée dodać żółtka, mąkę, przyprawy, i ubijać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto na blat i krótko zagnieść. Uformować wałek, a nastepnie podzielić go na w miarę równe części.
Zwilżonymi dłońmi formowac podłóżne waleczki i panierować kolejno: w mące, ubitych lekko białkach i tartej bułce. Smażyć na patelni na niezbyt rozgrzanym tłuszczu (powinno go byc sporo, wtedy krokiety ładnie się zrumienią) z obu stron, na złoty kolor.
Jak zrobić sos z suszonych grzybów?
20 - 30 g grzybów suszonych
30 g cebuli
1 ząbek czosnku
30 g masła
30 g mąki
1/3 l wywaru z grzybów
2 łyżki gęstej śmietany
sól, świeżo zmielony pieprz
Grzyby umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez ok. godzinę. Po tym czasie ostrożnie, żeby nie zmącić płynu, wyjąć grzyby, a płyn przelać do rondelka (powoli, żeby nie przelać zanieczyszczeń i piasku). Grzyby ugotować w wodzie, w której były moczone, dodając niewielka ilość soli. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru (wywar zachować) i drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w niewielką kostkę, poddusić na maśle, dodać mąkę, chwilę razem podsmażyć i rozprowadzić wywarem z grzybów (znów delikatnie zlewać wywar, żeby nie przelać z piaskiem).
Przyprawić solą i pieprzem, dodać grzyby, zagotować i zdjąć z ognia.
W garnuszku rozmieszać śmietanę z niewielką ilością sosu, wlać do pozostałego sosu, wymieszać i gotowe.
MA==