Kuchnia

Ciastka

Florentynki pomarańczowe

Składniki:

200 g mielonych migdałów
50 g orzechów laskowych
100 g cukru brązowego
80 g masła
60 g miodu
100 g suszonych owoców (morele, rodzynki, żurawina )
sok i skórka otarta z małej pomarańczy





Sposób przygotowania:

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostygnięte otrzeć ze skórki i drobno posiekać.

Pomarańczę dobrze wyszorować. Skórkę sparzyć i zetrzeć.

Do garnuszka wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać skórkę, miód, masło i cukier. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut (gotowałam 12). Po tym czasie syrop powinien wyraźnie zgęstnieć.

Syrop zdjąć z ognia, dodać migdały, orzechy i posiekane bakalie. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać po ok. 1/2 łyżki masy ciasteczkowej i układać w dużych odstępach (7-8 cm) od siebie. Piec w temp. 170 C 12-15 minut, do ładnego zezłocenia. Dobrze wystudzić.

W czasie pieczenia ciasteczka robią się płaskie i dosyć dużo "rozchodzą" się na boki, tak ma być - taka ich uroda.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation