Kuchnia

ryby

Smażona miruna z warzywami

Smażona miruna z warzywami
500 g filetów ryby miruny ze skórą
6 średnich ziemniaków
cukinia
cebula
4 ząbki czosnku nieobranego
sól
pieprz świeżo mielony
pieprz cytrynowy świeżo mielony
rozmaryn
suszony tymianek
oliwa z oliwek
olej
cytryna
mąką pszenna




Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć pokroić ze skórką w kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki. Warzywa włożyć na blaszkę, pomiędzy włożyć ząbki czosnku, posypać solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu, tymiankiem i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 20 minut. Na talerz wysypać mąkę i obtoczyć delikatnie rybę w mące. Strzepnąć nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na rumiano rybę. Rybę podać z warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation