Kuchnia

caisteczka

Jak zrobić chałwę? Zobacz przepis! - Wizaz.pl
Jak zrobić chałwę?

Do przygotowania podstawowej chałwy wystarczą nam 2 składniki:

sezam – 2 szklanki (300g)
miód – ½ szklanki (8 łyżek)

Sezam należy uprażyć na suchej patelni pilnując, żeby się nie przypalił – jeśli ziarna za długo będą się prażyć i zmienią barwę na brązowo-czarną, wówczas chałwa będzie miała nieprzyjemny, gorzki posmak. Ostudź uprażone ziarna sezamu i zmiel na drobny pył – użyj do tego młynka do kawy. Do zmielonego sezamu powoli dodawaj miód, ciągle mieszając. Gotową masę możesz przełożyć do ozdobnych foremek (salaterek/pucharków), ozdobić bakaliami i od razu podawać. Możesz też przełożyć ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki (masa szybciej stężeje) – dzięki temu wyjdzie nam tradycyjna chałwa, którą można kroić nożem.

Rada: chałwa przygotowana w keksówce będzie się apetycznie prezentować na talerzyku deserowym, jeśli jej wierzch polejesz polewą czekoladową i posypiesz posiekanymi bakaliami.
domowa chałwa
Jakie dodatki do chałwy wybrać?

Niezależnie od tego czy masz ochotę na zwykłą chałwę czy z dodatkami, bazą zawsze będzie sezam i miód. Możesz do nich dodać: posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki, pistacje, wiórki kokosowe, rodzynki, kakao (na podaną porcję sezamu wystarczą 2 łyżki gorzkiego kakao). Jeśli chcesz, żeby chałwa miała waniliowy smak, możesz dodać do niej cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu.

Komponując swoją autorską chałwę i sięgając po przeróżne dodatki, warto pamiętać, żeby nie przesadzić z tymi słodkimi – wówczas chałwa będzie bardzo mdła. Dlatego jeśli wybierasz dodatek, który jest mało wyrazisty w smaku (np. wiórki kokosowe), zmniejsz porcję miodu do 3-4 łyżek.

Kiedy opanujesz przygotowywanie chałwy do perfekcji, wypróbuj przepisy na ciasta z chałwą!

Jeśli lubisz sezam w każdej postaci, zobacz również jak zrobić sezamki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation