Inne

Moje portfolio

Drożdżówki serowe z malinkami
Ciasto:

500 g mąki pszennej (użyłam około 550, ale to zależy od rodzaju mąki)
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
2 jajka
50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli


Nadzienie:

400 g białego sera
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
garść malin

Do posmarowania: roztrzepane jajko lub mleko
Wykonanie:

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki (bez owoców) utrzeć.

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować serem i posypać malinami. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Kroić na około 1 - 2 cm kawałki. Ułożyć je na blasze. Posmarować jajkiem lub mlekiem.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation