Kuchnia
⇒ SŁODKIE WYPIEKI 桌 DOMOWE CIASTA » ☕️ …✽
Karydopita - greckie ciasto z orzechow wloskich
Skladniki:
miekkie maslo, do smarowania
5 duzych jaj, oddzielnie zoltka i bialka
2 lyzki stolowe brandy (dalam koniak)
otarta skorka i sok z 1 pomaranczy
90 g drobnego cukru
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
20 g maki pszennej, przesianej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
35 g bulki tartej
175 g orzechow wloskich w calosci
Aromatyczny syrop:
125 g drobnego cukru
150 ml wody
3 gozdziki
1 laska cynamonu
sok i drobno otarta skorka z 1 cytryny
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wysmaruj maslem boki i dno tortownicy o srednicy 23 cm (u mnie 24 cm), najlepiej z ruchomym dnem.
W duzej misce ubij zoltka, brandy, skorke oraz sok z pomaranczy na gladka i kremowa mase.
Do pojemnika robota kuchennego (malaksera) wsyp cukier, dodaj cynamon, gozdziki, make, proszek do pieczenia, bulke tarta oraz 150 g orzechow i miksuj do uzyskania drobnej kruszonki. Przeloz ja do duzej miski. W innej, czystej misce ubij bialka na sztywna piane.
Mase z zoltek polacz z kruszonka a nastepnie dodaj do nich ostroznie bialka, uzywajac metalowej lyzki i rownomiernie wymieszaj, az skladniki sie polacza.
Mase przelej do tortownicy i piec przez 40 min. By sprawdzic, czy jest gotowe, wbij w srodek szpikulec - jesli po wyjeciu pozostanie czysty, ciasto bedzie upieczone. Jesli nie, wstaw ciasto do piekarnika jeszcze na kilka minut.
Gdy ciasto bedzie sie pieklo, przygotuj syrop. Wloz wszystkie jego skladniki do malego rondla, wstaw na sredni ogien i mieszaj, podgrzewajac, az cukier sie rozpusci. Doprowadz do wrzenia, przykrec ogien na najmniejszy i gotuj przez 5 min. Zostaw do ostygniecia. Pozostale orzechy pokrusz w male kawalki.
Kiedy ciasto sie upiecze, wystaw je z piekarnika i nakluj cienkim szpikulcem (wykalaczka) na calej powierzchni. Syrop przecedz przez sitko. Posyp ciasto orzechami i wciaz gorace polej zimnym syropem. Przed wyjeciem z formy i podaniem zostaw do ostygniecia.
Puszyste, mocno orzechowe, o zapachu piernika, nasaczone korzennym syropem z nuta cytryny. Mocno wilgotne, aromatyczne i bardzo slodkie. Pachnace swietami :) Najlepiej podawac je z galka greckiego jogurtu lub mocna kawa lub herbata, ktora bedzie przeciwwaga dla slodyczy ciasta. Wg mnie najlepsze nastepnego dnia po calonocnym przechowaniu w lodowce (bylo jeszcze bardziej wilgotne, wprost lepilo sie od syropu i paradoksalnie latwiej się kroiło)
MA==