Kuchnia

Wypieki

Zapraszam na biszkoptowe ciasto z kolorowymi galaretkami, swoją formą przypominające popularną kostkę Rubika.



Inspiracja + moje zmiany



Składniki na ciemny biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek mąki

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 28x24 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.



Składniki na jasny biszkopt:

- 3 jaja

- 1/2 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 9 łyżek oleju

- 6 łyżek ciepłej wody

Przygotować analogicznie jak biszkopt ciemny. Upiec w takiej samej formie jak biszkopt ciemny. Pokroić na 11 pasków równej szerokości.



Składniki na krem budyniowy:

- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

- 4 łyżki cukru

- 500 ml mleka

- 300 g masła lub margaryny

W 3/4 szklanki mleka rozrobić budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozmieszane budynie, mieszając pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń.



Dodatkowo:

- 8 opakowań galaretek po 2 z każdego koloru

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, każde 2 jednego koloru w 300 ml. Odstawić, aż zaczną tężeć.

Na dnie blaszki ułożyć jeden blat ciemnego biszkopta, posmarować częścią kremu budyniowego, na nim ułożyć 6 pasków z jasnego biszkoptu w równych odstępach. Każdy z pasków posmarować po wierzchu cienką warstwą kremu budyniowego.

Pomiędzy paski wlać tężejące już galaretki, na tyle by nie wsiąkały w biszkopt.

Galaretki dobrać tak, by dwa takie same kolory nie znalazły się koło siebie.

Następnie na paskach z galaretki ułożyć pozostałe biszkoptowe paski, a powstałe puste miejsca wypełnić galaretkami. Ciasto włożyć do lodówki, aż galaretki całkowicie stężeją. Następnie posmarować na wierzchu warstwą kremu budyniowego i przykryć drugim blatem ciemnego biszkoptu.

Wierzch można polać dowolną polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation