Kuchnia

desery

Melon w korzennym winie z kremem waniliowym
Krem waniliowy: 2/3 szklanki serka śmietankowego (typu Philadelphia),
3 łyżki kwaśnej śmietany (22%),
1 łyżka cukru,
ziarenka z 1/2 laski wanilii,
1-2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
szczypta soli do smaku ,
Oraz: 250 ml wytrawnego czerwonego wina,
2 łyżki cukru,
1 mały listek laurowy,
1 łyżeczka ziaren gorczycy,
1 łyżeczka pokruszonego różowego pieprzu,
2 melony Cantaloupe

Przyrządzamy krem waniliowy, miksując wszystkie jego składniki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Robimy syrop winny: w rondelku podgrzewamy wino z cukrem, listkiem laurowym, gorczycą i pieprzem - tak długo, aż pozostanie mniej więcej 1/4 szklanki płynu (przez kilkanaście minut). Studzimy, usuwamy listek laurowy i na 20 minut wstawiamy syrop do lodówki. W czasie gdy się chłodzi, wkładamy do lodówki również melony. Schłodzone owoce kroimy na połówki, usuwamy pestki, a miąższ dzielimy - kroimy na kawałki, formujemy w kulki, jak nam wygodniej. Przekładamy do miseczek, skrapiamy zimnym sosem winnym. Podajemy z kremem waniliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation