Kuchnia

desery

Lody limonkowe z sorbetem arbuzowym
Sorbet: 1-1,5 kg miąższu arbuza bez pestek,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki soku z limonki,
1 łyżka czystej wódki lub tequili
Lody: 1 puszka (ok. 450 g) słodzonego mleka skondensowanego,
skórka otarta z 1/2 limonki,
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
1/2 szklanki śmietany tortowej (36%)

Robimy sorbet: miksujemy arbuza, odmierzamy dwie i pół szklanki miąższu. Dodajemy cukier, sok z limonki oraz alkohol i jeszcze raz miksujemy. Sorbet zamrażamy przez co najmniej godzinę - albo w maszynce do lodów, albo, jeśli jej nie mamy, w zamrażalniku, mieszając co 15-20 minut, aby nie powstały kryształki lodu.
Przygotowujemy lody: mleko miksujemy z sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Mrozimy co najmniej 2 godziny w maszynce do lodów albo w zamrażalniku, postępując tak jak z sorbetem.
Podajemy w pucharkach - układamy na przemian lody i sorbet, formując je w kulki za pomocą specjalnej łyżki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation