Kuchnia

przepisy

Pieczona golonka miodowo-piwna

Składniki:
2 golonki wieprzowe
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu
2 ziarna jałowca
1 łyżka soli

Marynata:
1 butelka ciemnego, łagodnego piwa, o miodowym aromacie
4 łyżki miodu
2 łyżki ostrej musztardy miodowej
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
2 ziarna ziela angielskiego rozgniecione
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie:
Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, dokładamy do mięsa. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 1,5 godziny.
Miód, musztardę, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy bardzo dokładnie. Dolewamy piwo i jeszcze raz mieszamy.
Golonki studzimy i nacinamy skórę, nacieramy bardzo dokładnie powstałą marynatą, układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy resztą płynu z marynaty i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 200 st. na ok. 50 minut, z czego 20 minut pieczemy pod przykryciem, a kolejne 30 bez przykrycia. Podajemy gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy i pieczywa.

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/pieczona-golonka-miodowo-piwna_9563.html#ixzz3UTDXIiSB
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation