Kuchnia

przepisy

Pomidorowa rolada - przepis ze Smaker.pl

Ostatnio bardzo popularna i wszechobecna jest rolada szpinakowa z łososiem. Ale nie o niej będzie tym razem. Moja dzisiejsza propozycja to pomidorowa rolada. Przepis znalazłam gdzieś w internecie. Zachwycił mnie jej kolor i składniki. Rolada jest bardzo smaczna, a do nadzienia możecie dodać co tylko będziecie chcieli ;)
Składniki

pól szklanki gorącej wody
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 g sera żółtego (startego na dużych oczkach tarki)
1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub ząbek świeżego)
1 łyżeczka papryki słodkiej
ulubione zioła (u mnie po pół łyżeczki oregano, majeranku i bazylii)
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
150 g serka śmietankowego
1 łyżka śmietany
8-10 plasterków szynki konserwowej
kawałek czerwonej papryki

> 6 os. 30 min łatwe tanie

Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy dodając do nich małymi porcjami gorącą wodę (cały czas ubijamy). Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, zioła, starty ser, olej i czosnek. Dokładnie miksujemy. Do masy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i chwilę ucieramy.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy je porcjami do pomidorowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.

Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia.

Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w dwóch rzędach plasterki szynki, a na samym początku układamy plasterki papryki. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy, od strony papryki. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.

Przed podaniem kroimy w plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation