Inne

Zupy, Zupki, Rosolki i Chlodniki

White Plate: Dlaczego dzieci nie lubią brukselki?

Zupa cebulowa z brukselką
Przepis: Sophie Grigson

450 g cebuli, obranej i pokrojonej w piórka
30 g masła
1 łyżka cukru (użyłam trzcinowego)
1,2 litra wywaru z warzyw lub kurczaka (ugotowałam wywar na 1 włoszczyźnie, przyp. L)
450 g brukselki, umytej, odcięte końce, główki przekrojone na pół
1 łodyga tymianku (użyłam 1/2 łyżeczki suszonego i kilka gałązek świeżego oregano, przyp. L)
sól i pieprz do smaku,
szczypta pieprzu cayenne
grecki jogurt lub kwaśna śmietana

W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją pod przykryciem 30-40 minut. Ogień powinien być malutki, cebulę należy co jakiś czas mieszać, by miękła ale się nie przypalała.
Dodać cukier, wymieszać i dusić bez przykrycia 10-15 minut.
Dodać brukselkę, wywar, tymianek. Gotować jeszcze ok. 15 minut - brukselka powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Wyjąć tymianek, jeśli używaliśmy świeżego.

Autorka radzi zupę zmiksować, ja jednak wolę ją w wersji niemiksowanej.

Doprawić solą, pieprzem. Podawać z jogurtem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation