Inne

Zupy, Zupki, Rosolki i Chlodniki

Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki na 2 porcje:

• 2 łyżki masła
• 1/2 dużej cebuli, posiekanej w kostkę
• 230 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry
• 1 duża pietruszka, posiekana w plastry
• 1 łyżka drobno startego imbiru
• 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
• 300 ml bulionu warzywnego
• 60 ml płynnej śmietanki 18%
• sól i pieprz

Rozpuszczam masło w rondlu na małym ogniu.
Dodaję cebulę i gotuję, mieszając przez 3 minuty, aż lekko zmięknie.
Dodaję marchewkę i pietruszkę, przykrywam rondel i gotuję od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut, aż warzywa trochę zmiękną.
Dodaję imbir, skórkę z pomarańczy i bulion.
Zagotowuję, zmniejszam ogień do minimum, duszę pod przykryciem przez 30 - 35 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zdejmuję z ognia, miksuję w blenderze na krem, przelewam z powrotem do umytego rondla, dodaję śmietankę i doprawiam solą i pieprzem.
Podaję gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Gdyby okazała się za gęsta, można dodać do niej więcej bulionu warzywnego.
sposób na własny szybki bulion (1 szklanka):

do 1 szklanki gorącej wody dodaję po szczypcie soli, pieprzu, sypkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, garść listków świeżej bazylii i/lub natki pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation