Kuchnia

Pierdolisz

Frytki warzywne z trzema sosami

Frytki

buraki – 800 g
marchew – 800 g
bataty – 800 g
sól gruboziarnista – 1 łyżeczka
pieprz – 1 szczypta
oliwa z oliwek – 3 łyżki

Sos zielony meksykański

pomidor – 1 szt.
awokado – 1 szt.
czerwona cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
natka pietruszki lub kolendra – 0,5 pęczka
sól – 1 szczypta
pieprz – 1 szczypta
limonka – 1 szt.

Sos biały bałkański

czosnek – 1 ząbek
ogórek świeży – 100 g
jogurt grecki – 250 g
szczypiorek – 0,5 pęczka
sól – 1 szczypta
pieprz – 1 szczypta
orzechy włoskie

Włoskie pesto z suszonych pomidorów

suszone pomidory – 100 g
czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki – 1 pęczek
pestki dyni – 4 łyżki
orzeszki pinii – 2 łyżki
oliwa z oliwek – 5 łyżek
ocet balsamiczny – 1 łyżka
cytryna – 1 szt.
Przygotuj

blachę
papier do pieczenia
blender
piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Pieczmy warzywa

Warzywa myjemy, a następnie kroimy w słupki (nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 20 minut, aż warzywa nabiorą złotego koloru.
Krok 2: Przygotowujemy sos zielony meksykański

Z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki lub kolendry, sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy z sokiem z limonki.
Krok 3: Przygotowujemy sos biały bałkański

Czosnek drobno siekamy. Ogórek zielony obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystko razem z jogurtem, 2 łyżkami drobno posiekanego szczypiorku i przyprawami. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Krok 4: Przygotowujemy włoskie pesto z suszonych pomidorów

Kroimy suszone pomidory. Siekamy drobno czosnek i natkę pietruszki. Podprażamy na suchej patelni pestki dyni i orzeszki pinii. Wszystkie składniki blendujemy z oliwą, octem balsamicznym i 1 łyżeczką skórki otartej z cytryny. Frytki podajemy z sosami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation