Kuchnia

Przekąski

Karmelizowana cebula

wychodzi ok. 1 szklanki

2 łyżki oliwy
1 kg cebuli, pokrojonej w piórka
sól i pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki cukru

Na tę ilość cebuli przygotuj jak największą patelnię lub szeroki rondel – cebuli na początku będzie bardzo dużo.

Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, cały czas mieszając, przez mniej więcej 20-30 minut, aż cała cebula się zeszkli i straci na objętości. Posól ją i posyp lekko pieprzem. Smaż dalej, aż zacznie zmieniać kolor, co może zająć jeszcze kwadrans. Gdy cebula lekko się przyrumieni, dodaj do niej ocet balsamiczny oraz winny. Zmniejsz ogień i smaż ją kolejne 5-10 minut, cały czas mieszająć, aż nadmiar płynu odparuje. Dodaj cukier, wymieszaj z cebulą, smażąc jeszcze 2-3 minuty.

Odstaw wystudzenia, następnie przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Podawaj jako dodatek do mięs, bardzo pasuje do pieczeni wołowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation