Kuchnia

aa

zupa cebulowa – francuska
składniki
6 dużych cebul
2 łyżki masła
3–4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąki
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka czerwonej papryki
200ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu wołowego
½ łyżeczki tymianku
sól i pieprz
1 bagietka, może być czerstwa
ok. 8-10 łyżek startego sera gruyere
przygotowanie
cebulę obieramy i kroimy na dość grube pół talarki. na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. smażymy na tym cebulę na jasnozłoty kolor. gdy cebula jest gotowa, dodajemy paprykę i cukier, następnie oprószmy ją mąką. podsmażamy chwilę i zalewamy winem. dusimy, aż wino zredukuje się o połowę.
bulion doprowadzamy do wrzenia dodajemy cebulę z patelni i gotujemy na wolnym ogniu, przez ok. 20 minut. doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek. na każdą z nich układamy po dwie grube kromki bagietki i posypujemy serem gruyere.
zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°c, do momentu roztopienia się sera. możemy też wsadzić zupę pod grill. podajemy od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation