Kuchnia

aa

Sernik pierniczkowy last minute Składniki na spód:

160 g ciastek korzennych
30 g masła, roztopionego

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
500 g serka ricotta
2 duże jajka
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
aromat lub ekstrakt rumowy, do smaku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

Wyjąć z piekarnika, na wierzch wylać polewę śmietankową, równo rozprowadzić. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 12 minut. Wyjąć, w jeszcze ciepłą polewę powkładać pierniczki czekoladowe, wokół brzegów sernika. Kilka pierniczków pokruszyć po wierzchu. Po wystudzeniu włożyć do lodówki i schładzać przez 3 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.

Polewa śmietankowa:

250 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel aromatu rumowego

Wszystkie składniki wymieszać.

Ponadto:

pierniczki czekoladowe z nadzieniem
pół łyżki kakao wymieszane z 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation