Kuchnia

bez glutenu

Ciast.Co: Chleb gryczany (bezglutenowy)

wtorek, 4 marca 2014

Chleb gryczany (bezglutenowy)
Ostatnio coraz częściej sięgam po pieczywo bezglutenowe. Z wielu powodów.
Najpierw chciałam po prostu sprawdzić, czy chleb bezglutenowy może być smaczny
i czy łatwo go przygotować...
Później jednak dowiedziałam się o tym, że jedynie takie pieczywo
może znaleźć się w mojej codziennej diecie.
Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem
na bardzo prosty i jednocześnie pyszny chleb gryczany.
Chleb gryczany ma specyficzny smak, dlatego polubią go Ci, którzy lubią też kaszę gryczaną.
Ma ładny kolor i jest lekko wilgotny w środku.
No i przede wszystkim - taki chleb to samo zdrowie!
Aby go przygotować nie potrzeba żadnych specjalnych urządzeń.
Wystarczy kilka składników i odpowiednia foremka.
Plus troszkę cierpliwości i chleb gotowy:)
Pozdrawiam,
Asia


Składniki (1 duży bochenek chleba):
500 g mąki gryczanej
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
1 łyżeczka soli
4 płaskie łyżeczki cukru
2 łyżki oleju roślinnego
400 g (ok. 425 ml) lekko ciepłej wody (26 stopni)
1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej

Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, olej roślinny i wodę.
Z pomocą robota kuchennego lub miksera miksować składniki przez ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki do chleba i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
(ok. 45-60 mniut, ciasto powinno podwoić objętość w tym czasie).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (bez termoobiegu) przez 40 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation