Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

bez glutenu

maniapieczenia: Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru)

Składniki:

Ciasto:

300 g mielonych migdałów
100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej
110 g oleju kokosowego nierafinowanego
2 łyżki miodu


Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto.
Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175°C.

Ciasto podzielić na dwie części. Mniejszą część ciasta przeznaczyć na wylepienie spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków i kruszonkę na wierzch ciasta. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić.

Masa jabłkowa:

około 1,8 kg kwaskowych jabłek - najlepsza dojrzała Antonówka* lub Antonówka i kilka słodkich jabłek np. Ananasów - jeśli lubicie słodsze ciasta
1 łyżeczka cynamonu


* Dojrzała Antonówka jest żółtawa. Zielone jabłka tak częste na straganach są po prostu niedojrzałe i zostały za wcześnie zerwane. Dojrzałej Antonówki nie trzeba dosładzać.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka z grubszym dnem lub teflonowego i poddusić. Można podlać niewielką ilością wody jeśli zajdzie potrzeba. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek.

Wylepić boczki formy ciastem. Nadzienie jabłkowe przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 35 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta.
Wyjąć, wystudzić.

Smacznego! :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation