Kuchnia

Smakołyki

Sernik z jogurtów greckich z polewą migdałową | sio-smutki! Monika od kuchniSkładniki (blacha 20 x 30 cm):
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej pszennej T 450, polecam Młynomag
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
200 g. zimnego masła
5 żółtek
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki ciemnego kakao
Masa jogurtowa:
1000 g jogurtu greckiego
5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
2 budynie waniliowe w proszku (mogą być i z cukrem, i bez)
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
0,5 szklanki oleju
szczypta soli
Polewa migdałowa:
0,5 l. śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli olejku migdałowego
Dodatkowo:
mielone migdały do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: masło siekam drobno z sypkimi produktami, po czym dodaję żółtka i zagniatam elastyczne ciasto. Wyklejam nim dno blachy (wyłożonej papierem), nakłuwam widelcem i wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Masa jogurtowa: gdy piecze się spód mikserem ubijam żółtka z cukrem pudrem i waniliowym, następnie dodaję budynie, jogurt i olej. Miksuję na gładko. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy jogurtowej i delikatnie mieszam drewnianą łopatką. Masę wylewam na podpieczony (gorący) spód, po czym wstawiam blachę do piekarnika na 50-55 minut. Wyjmuję sernik z piekarnika i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Gorący będzie bardzo delikatny, stężeje gdy będzie zimny. Jeśli trochę popękał, nie ma co się tym przejmować - wyrównamy powierzchnię polewą.
Polewa migdałowa: śmietankę przelewam do garnka i podgrzewam razem z cukrem do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i gotuję ok. 40 minut, mieszając. Przed końcem gotowania dodaję olejek. Po tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć i lekko się zezłocić. (Można zrobić próbę na talerzyku - wylać kilka kropli masy i sprawdzić, czy tężeje).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation