Kuchnia

burgery

Potrawy z szafranu,tagine z wolowina i szafranem,gulasz | codojedzenia.pl

Przepis na tagine z wolowina i szafranem

Skladniki:

800g wołowin1 łyżki oleju
1 duża cebula, drobno posiekane
1 g szafranu, mielony
1puszka ciecierzycy, osuszone 400 g
1 puszka pokrojonych pomidorów, 400 g
8 dl bulionu warzywnego
1 dynia pizmowa, około 800g
200g suszonych śliwek bez pestek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki garam masala
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu kajenskiego
garść świeżej kolendry
Wykonanie:

Cebule rumienimy na oleju wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodajemy mieso pokrojone na male kawalki i rumienimy wszystko razem jeszcze przez 5 minut.
Zalewamy buljonem i pomidorami, solimy. Na poczatek 1 lyzka stolowa plaska soli. Gotujemy tagine pod przykryciem na malym ogniu, dopoki mieso nie bedzie bardzo miekkie. Moja wolowina byla calkiem, calkiem ,wiec mi to zajelo 3 godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy obrana i pokrojona w kostke dynie, odsaczona ciecierzyce i suszone sliwki lekko porozrywane. gotujemy, az dynia bedzie miekka.
Przed podaniem posypujemy tagine kolendra. Tagine z wolowina i szafranem podajemy z ryzem na sypko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation