Kuchnia

Likiery i kremy

Nalewka cytrynowa

0,5 l spirytusu
4 cytryny
2 szkl wody przegotowanej
1 szkl cukru
1,5 łyżki miodu

Każdą cytrynę umyć i sparzyć. Skórkę obieramy tak, aby biała błonka po wewnętrznej stronie została na cytrynie. Obrane cytryny przekrawamy na pół i wyciskamy z sok.
Przygotować dwa słoiki. Do pierwszego wlewamy wodę w której rozpuściliśmy cukier i miód i dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Odstawiamy na 24 godz. Do drugiego wsypujemy skórki z obranych wcześniej cytryn i zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na dobę.
Po 24 godz mieszamy oba płyny ze sobą i przecedzamy przez gazę lub ściereczkę. Rozlewamy do butelek, szczelnie zamykając.
Nalewka jest gotowa do spożycia po 2 tyg.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation