Kuchnia

Likiery i kremy

Ale Meksyk! - Margarita malinowa

Porcja dla: 2 kieliszki
Czas przygotowania: 10 minut

SKŁADNIKI MARGARITY:
80 ml złotej tequili (może być również srebrna)
40 ml likieru pomarańczowego (cointreau)
ok. 150 gram świeżych malin (można też użyć mrożone)
2 łyżki stołowe cukru – płaskie
kostki lodu (około szklanki)
20 ml soku ze świeżo wyciśniętej limonki
PRZYGOTOWANIE MARGARITY:
Brzegi kieliszków dekorujemy tak zwaną krustą. Jak się to robi? Nic prostszego. Rant kieliszka smarujemy odrobiną skórki z limoniki, następnie rozsypujemy na talerzu cukier (kryształ, o grubej strukturze) i przykładamy odwrócony kieliszek przekręcając nim w prawo-lewo, tak aby cukier się przykleił. Tak przygotowany kieliszek odstawiamy – najlepiej do lodówki na czas przygotowania margarity.
Przygotuj sobie wszystkie składniki.
limonka
Wyciśnij sok z limonki. W tym celu "rozmasuj" limonkę mocno ją ugniatając. W ten sposób spowodujesz, że w środku popękają struktury miąższu i uwolnią sok. Następnie przekrój nożem na pół i wyciśnij.
Do blendera wrzuć wszystkie składniki...
maliny
Maliny
tequila
Tequila i likier pomarańczowy
cukier
Cukier
limonka-sok
Sok z limonki
skladniki
... i kostki lodu.
blendowanie
Wszystko razem blendujemy.
W przepisie można użyć zamiast świeżych malin, mrożone. Wtedy uzyskamy tak zwaną frozen margarita, czyli margaritę mrożoną. W tym celu używamy odrobinę większą ilość malin (ok. 200 gram), i dajemy mniej kostek lodu. Powstanie nam drink o gęstszej konsystencji.
Zblendowaną masę przelewany do schłodzonych kieliszków i dekorujemy jeszcze lekko naciętą maliną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation