Biżuteria

Biżuteria

Ciasto szefa
Smaczne budyniowo - krówkowe ciasto,
na które każdy szef się skusi

Wymiary blachy: 24x28 cm


Składniki:


biszkopt:


3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
niecała łyżeczka proszku do pieczenia


masa budyniowa:


2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
150 g masła



masa śmietankowa:


500 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny


dodatkowo:


nie cała buteleczka aromatu śmietankowego
puszka masy kajmakowej
herbatniki (około 30 sztuk)


Przygotowanie:


biszkopt:


Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 25 minut.


masa budyniowa:


1 ½ szklankę mleka gotujemy z cukrem. Z ½ szklanką mleka mieszamy proszek budyniowy, następnie przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnięcia. Budyń zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, potem ucieramy go z masłem na gładką i puszystą masę.


masa śmietankowa:


Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystygniętą żelatynę przelewamy do ubitej śmietanki i całość miksujemy.

Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub spożywczą, wkładamy do niej biszkopt i nasączamy aromatem wymieszanym z 1/3 szklanki wody. Potem rozsmarowujemy masę budyniową, układamy herbatniki, wykładamy masę kajmakową, ponownie układamy warstwę herbatników, na wierzch wylewamy masę śmietankową. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc aby zmiękły herbatniki.


Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation